Quennel Oakley
2003 június, Jingzhu
Az utolsó pillanatig könyörögtem, hogy inkább maradjanak otthon biztonságban. Liliya állapota olyan szinten leromlott, hogy a jogos aggodalmak a személyes vágyakat megelőzve jogosan arra intettek: inkább maradjon ott, ahol van, ágynak dőlve és harcolva az esélyek ellen. Mégis eljött, csak miattam, hogy egy pár órás szertartás keretén belül, melynek része egy kiadós lakoma is, megnézhesse, ahogyan leteszem a Hippokratészi esküt és átveszem a fehér talárt.
Öt év, fél teljes évtized óta választ el minket a távolság. Bizonytalanul, magányosan, nyelvismeret nélkül léptem be ebbe az országba, elszakítva mindentől és mindenkitől, akit szerettem. Viszont pont ezért kellett mennem. Egész életet meghatározó, sorsfordító időszak volt, ami nem más, mint befektetés a jövőbe. Lilya jövőjébe.
Nem szerettem volna nagy vendégsereget hívni. Az elmúlt hetek történései és konfliktusok miatt úgy döntöttem, hogy legjobb lesz, ha Irina inkább nem jön el. Levelezéseinkből tudom, hogy a kapcsolatuk olyan szinten megromlott, hogy azt sem tudom, ez valaha helyre hozható-e. Bár eredetileg szerettem volna, ha unokatestvérem is eljön a ceremóniára, de alaposan a fejembe verték, hogy a lélek egészsége épp annyira hatással van a testre, mint a test a lélekre. Nem engedem, hogy bármi felzaklassa Őt. Legyen ez a pár nap a miénk, távol a veszélytől és a gondoktól. Az érkezés napja így is sok sírással és nevetéssel telt.
Sikerült kibérelnem egy siheyuan részét, bár az épület többi részében mások laknak. Igyekszem spórolni a pénzzel, az én állandó szállásom sokkal szerényebb, csak egy összenyitott szoba-konyha, amit magaménak mondhatok, ahol szűkösen se férnénk el. Az Ő kényelme pedig minden pénzt megér. Liliya is könnyedén megállapíthatta, hogy bár sokat nőttem, de fogytam is az ittlétem alatt.
Ahogy hazaértünk a szállásra, Liliyát azonnal ágyba raktuk. Ismerős és otthonos érzés volt ismét mellette aludni, de a Halál szaga beárnyékolta ezeket az érzéseket. Ketyeg az óra, az idő egyre szűkösebb, én pedig fehér talár ide vagy oda, még mindig nem tudok eleget ahhoz, hogy megmentsem. Az álma mély, ébreszthetetlen. A keleti napfény se képes arra másnap reggel, hogy lenyomja gyógyfőzetek mellékhatásait. Én azonban már frissen, munkára készen várom Oakley professzort a konyhában. Tradicionálisabb, helyi öltözetet viselek, ami egészen eltér a Roxfort ócska talárjától. Utáltam viselni, utáltam a kígyót rajta, és utáltam azt, amit jelképezett. Pálcamozdulataimmal a reggeliről gondoskodok – valami egyszerűbbel, ami nem terheli meg a nyugati gyomrot úgy, mint a tegnapi díszvacsora. Az évek alatt egészen hozzászoktam a helyi ízekhez, de ha van valami, ami távolabb áll a kínai konyha fűszeres, olajos, sokszor csípős ízvilágától, az az izlandi, ami viszont szinte semmi fűszert nem használ. Az asztalra így tojás, jiaozi, valamint grillezett zöldségek kerülnek.
- Foglaljon helyet. Kérem. – mutatok az egyik székre, mialatt a bordáskelt megforgatom a serpenyőben. Egészen megszerettem a főzést. Kényelmesebb volt, míg a manók megcsinálták ezt nekem, mégis van valamiféle szépsége annak, ha önellátó az ember. A tányérok már mind kikészítve – három tányér a három helynek. Még ha Liliya most még a tegnapi, nehéz nap után is regenerálódik. Azonban összesen egy darab villát találtam csak, azt is véletlenül.
- Nem tudtam még megköszönni, amit érte, értünk tett, Professzor. Köszönöm azt izs, eljöttek. De mondtam, veszélyes lehet… - bár nagyon hálás vagyok miatta egyben. De nem tudom, mihez kezdenék magammal, ha az én hibámból ragadná magával a Halál.
- Tudja, gondolkodtam zsokat. Erre a betegségre nincs gyógymód… nincs más, csak egy. – keresem a professzor tekintetét, bár nem hiszem, egyből érteni fogja, mire is gondolok egészen
konkrétan. Évekkel ezelőtt, amíg még a keze alatt tanultam, megkérdezte az évfolyamtól, hogy mihez is kezdünk a bájitaltannal, ha kikerülünk az iskolából, én pedig nagy önbizalommal vágtam rá, hogy medimágus leszek. Nem a falnak beszéltem. De biztosan nem sikerült volna, ha nem mutatja meg nekem a helyes irányt.