Ah, az első félév már elúszott. Ha úgy vesszük, hogy kezdjük a félévet szépen az elején, akkor viszont abba ütközök, tartsak órát –
két embernek? Meghánytam-vetettem magamban a dolgot, és arra gondoltam, internet-nélküliségben tengetett napjaim során előjött ötleteimet talán érdemes lenne megvitatásra bocsátanom idebent

Mindentudás Egyeteme
Miről lenne szó? Azt hiszem, mindkét felsőoktatási intézményben komoly gondot okoz a diák-hiány. Bár én konkrétan a Godrikkal kapcsolatban gondoltam rá, ami azt illeti, a két iskola igazából együtt is kivitelezhetné a dolgot.
A lényeg a következő: a tanárok olyan, a szakterületükhöz kapcsolódó, de talán mégis kissé általánosabb vonatkozású előadásokat tartanának, amelyek nyíltak, akármelyik felnőtt boszorkány vagy varázsló beülhet rájuk – legyen a Roxfort elvégzése az előfeltétel a megértés miatt.
Miért jó ez a Godriknak? Ha az egész intézményben
öt diák lézeng, bármelyik tantárgyból is nehéz órát tartani. Ugyan fel lehetne hívni a figyelmet, hogy az oldal szívesen látna új emberek között Roxfortot végzett, további ismeretszerzésre szomjazó fiatalokat, de attól most úgy sem fog mindenki szaladni fősulis karaktereket írni. A nyílt előadásokkal viszont végre egy kis életet lehetne lehelni a Godrikba, indulhatnának órák estébé.
Az IC oldalát is nézzük meg a dolognak. Itt az új rezsim, mindenki fél, az emberek bizonytalanok és összezavarodottak, hamis információk és amulettek vegyes kavarodásban vándorolnak paranoiás emberek zsebébe ügyes szélhámosok örömére. A hétköznapi mágusok zöme nem tanul tovább a Roxfort után, és még ott sem volt a felük se kitűnő, ami nem mást jelent, mint hogy tudatlanságuk okán könnyen rászedhetők, megfélemlíthetők, irányíthatók. A Godrik bölcs, tiszteletben álló tanárai összedugják a fejüket, és eldöntik, a rendelkezésre álló eszközökkel megpróbálnak tenni a kavarodás ellen. Meghirdetik a Mindentudás Egyetemét, ahol tisztába teszik a manapság aktuális és vitatott témákat, mendemondákat az egész varázslótársadalom javára.
Miért jó a résztvevőknek? Tegyük fel, hogy a programra jelentkezők zöme olyan fiatal illetve kevésbé fiatal boszorkány vagy varázsló, akik mindenféle kocsmákban, üzletekben, egyéb szedett-vedett helyeken dolgoznak (a Munkaügyi Központban nézelődve ilyesmi ragadt meg). Egy-egy előadás zárulhatna egy kérdéssorral, mint a továbbképzéseken, és aki mondjuk egy 60 százalékos határt meghalad (legyen ilyen az összes résztvevő), az kap egy amolyan oklevelet róla. Aki három oklevelet összeszed, az kap egy hivatalos papírt az intézménytől, ami egy bizonyos fokú továbbképzésnek minősül, így a tulajdonos fizetésemelésre jogosulttá válik (

)
Hogy lehetne kivitelezni? Az Open University-jelleg miatt a jól bevált egyreagos játékra gondoltam. A tanár a kezdő postban leadja az előadás anyagát, mindenki egy válaszban lereagálja. Ennek a bizonyos kérdéssornak a kijátszásához én személy szerint nem ragaszkodnék, a célnak talán jobban megfelelne inkább egy bekezdés a személy általános értelmi képességeiről, tanulékonyságáról stb., hogy az előadás után kipostázott okleveleken fel lehessen tüntetni az illető elért eredményét a 60-100% skálán belül (úgy gondoltam, ha már valaki veszi a fáradtságot és megír egy takaros reagot, akkor nehogy ne kapjon már elismervényt, csak mert idióta a karakter – bár nem hiszem, hogy igazán lenne ilyen, de még ha elő is fordulna, egy ilyen kis aránytalanságot meglepetésként akárkinél el lehet egyszer könyvelni). Ebbe esetleg még a post igényessége is beleszámítható, én ezt teljes mértékben a tanárok lelkiismeretére bíznám.
Három előadás lefutása után egy kis „promóciót” is lehetne tartani, ahol az érintettek ünnepélyes keretek közt átvehetnék a továbbképzésüket bizonyító hivatalos okiratokat.
És mi lesz a Godrik diákjaival? Ah, őket se felejtsük el. Szerintem ők is beülhetnének a nyílt előadásokra (előre kijelölt helyekre akár), és mondjuk egy külön topikban írhatnának egy-egy ZH-t az elhangzottakból. Persze számukra a tanárok kijelölhetnének plusz olvasnivalót is, így a ME-sektől mélyebben lenne tőlük számon kérve az anyag. Itt lehetne kijátszani azt a kérdéssoros dolgot is, amihez a ME-seknél nem ragaszkodnék.