AJÁNDÉK
Nem. Nem. Nem. Nem fogom hagyni, hogy az életem megint összeomoljon. Hisz végre a helyén vannak a dolgok. Vagyis voltak… Minden pillanatban kicsit mintha az én szívem is meghalna, mikor Elliotra nézek. Nincs már semmi, amivel meg tudnám nyugtatni. Persze, hogy nincs. Hiszen eleve én okoztam ezt az egész szarságot. Már megint. Köthettem volna csomót magamra anno. De nem… És íme. Persze aztán gőzöm sincs ki az a vad barom, aki ilyen módon próbálja a tudtomra hozni, hogy tartásdíjat kér. Elég béna. Jött volna ide, dugta volna az orrom alá a gyereket vagy már eleve a hasát. Hogy hahó emlékszel rám, nyolc, kilenc, tíz, mittoménmennyi, hónapja lefeküdtünk és látod, látod, ő itt a babád. Kérem a lóvét. Sok-sok lóvét, hogy eltartsam és nagy házam lehessen és mindenfélét megvehessek magamnak és a gyereknek. Te meg ha akarod ránézhetsz néhány hetente. És, ha még többet fizetsz el se kiabálom a világnak mekkora perverz, gusztustalan alak vagy, hogy gyereked születik egy rendes, kedves nőtől, miközben egy férfival élsz együtt.
Csak hagyom, hogy a könny szemeimbe gyűljön és ki is csorduljon onnan, miközben Elliot meglök, én pedig kénytelen vagyok engedni, hogy keze kicsússzon ujjaim közül. Megint. De immáron elgyengültem, újra. Ez már nekem is sok. Nagy a teher én pedig meg akartam volna felelni mindenkinek. Azt gondoltam jól cselekszem. Csak helyesen akartam a dolgokhoz állni, erővel. De nem ez volt most a jó taktika. Mert örömnek tűnt kifelé minden, amit kétellyel fogalmaztam meg. Igen, látom a lehetőségeket, vagy láttam, de a legnagyobb lényeg akkor is az, hogy Elliot velem maradjon. És ezért képes vagyok azt mondani, hogy nem akarom látni a fiút. Legalábbis most így gondolom… Bár kérdés, milyen lenne az élete aztán annak a gyereknek…
Csak sírok, miközben hallgatom Elliot szavait. Nem szólok semmit, és a lökésben vagy a pofonban sem akadályozom meg. Hagyom, hogy a düh végre kitörjön belőle és más felé fordítsa, ne önmaga ellen. Hisz én vagyok a hibás. És az én nagy behemót testemben nem nagyon tehet kárt. Az ő gyönyörűségét viszont nagyon féltem.
Már visszatartani se akarom. Menjen. Jobb lesz talán mindkettőnknek. Kicsit összeszedjük magunkat, hogy aztán otthon folytathassuk. Bár már nem akarom. Elegem van az egészből. Elliot most úgyis leissza magát őt ismerve. Ez az amit legalábbis tényleg nem kéne már elvennem tőle. Hogy néha kiélje magát. Mert leblokkolom, minden téren.
Lehajtott fejjel állok egy darabi a sikátor szélén. Körbe sem nézek, látta-e valaki, hogy Elliot elhoppanált. Talán azt hitte káprázik a szeme. Teljesen mindegy. Sóhajtok egyet és kihúzom magam, miközben körbenézek a nyílt utcában. Egy pub táblájára írja ki épp a mai italakciókat a csapos. Whisky. Whisky te csodás…
Még jobban kihúzom magam és bemegyek, hogy rögtön rendeljek is egyet az italból. Bár olyan gyorsan döntöm le az egészet majd távozom, hogy azon az az egy szem vendég is elcsodálkozik így nap közepén. Jó, délutánján. A kezdeti cél az volt, hogy na most én is leiszom magam, de nagyon. Viszont a második ital után, amit séta közben egy másik pub pultjánál hörpintettem fel, már egészen más terv ötlött fel bennem.
Kerestem egy mágus üzletet, ahol jóféle lángnyelvet árulnak, fogtam, vettem belőle vagy négyet, biztos, ami tuti, bár én ennyitől is olyna jól nézek ki, hogy csoda, hogy kiszolgáltak… Aztán hazahoppanáltam. Szépen eltávolítottam Adát a házból, mert ilyen kedves és jó apa vagyok, bár lényegében a házasságom mentem éppen, úgyhogy senki se vádoljon a rossz szülő címmel. Kell a gyereknek az anyja… izé… apja… vagy Elliotja… Mindegy nevezzük bárminek is. Fogom a kandalló elé húzóm szépen beállítva az egyik fotelt. Kinyitom az egyik lángnyelvet, jó nagyit belekortyolok, aztán lerángatom magamról minden ruhámat, bevágom a fürdőbe és levetem magam az üveggel a kezemben a fotelre. Íme. Pucérság, én és whisky. És reméljük nem most hoz magával haza vendéget Elliot, bár ha még néhány kortyot megiszok, lényegében tökre mindegy lesz…