— let us think for you —- Nathanien Forest -
Régen volt már, hogy a Minisztériumban a Sötét Nagyúr és követői kényszerére propagandaanyagokat kellett gyártanom. Átfutottak kezeim alatt röpiratok, és javítottam más szerzők kiadványait, hogy elrejtsem a logikai hibákat. Írtam hazugságokat, és hamisítottam történelmet, melyhez nevem és arcom adtam. Veszélyesebben és aljasabban, ahogyan azt mások tették, mert ami az én fejemből pattant ki, az generációk múlva is fertőzheti az elmét, mikor már rég nem leszek több egy marék hamunál.
Azt tettem csak, amit tennem kellett a túlélésért.
A háborút követően a Minisztérium megtett mindent azért, hogy a forgalomban lévő köteteket megsemmisítsék. Mégis ott lapul még pár kötet máshol. Talán épp egy antikváriumban, vagy egy magángyűjtő könyvtárában. A családi ház padlásán, vagy elfeledve, egy mugli telefonfülke mellett. Tisztában vagyok vele, hogy a múltat törölni nem tudom. De el fog jönni az a nap, amikor el kell magyaráznom X-nek, hogy mi is ez pontosan, és olyankor rossz dolgokat kell művelnünk. Ahogyan eljött az a nap is, amikor meg kellett tanulnia, hogy vannak olyan emberek, akik káros sztereotípiákat erősítenek, és mindig is előítéletesek lesznek vele.
Kritikusaim életem végéig kísérnek majd. Nem számít majd az se, ha egyenként édesanyám sírjához és kerekesszékbe került, depressziós apámhoz vezetem őket, hogy lássák, ezt vette el tőlem a háború, és ezt fizettem azért, hogy néhány muglit a pincénkben rejtegethessek.
Hosszú ideje már, hogy találkoztam a kiadó igazgatójával. Nem volt rá szükség, hiszen egyszerűen elküldtem az újabb kéziratokat a titkárának, ha arra épp szükség volt. Elküldtem neki a keresett címeket, és még azt is, hogy hány darab kering belőlük a világon. Mióta ismét a Minisztériumban dolgozom, bár jelentősen más pozícióban, sikerült megszereznem a jegyzőkönyvet az anyagok megsemmisítéséről. Ebből pedig egyszerű volt kiszámolni azt, hogy mennyi is hiányzott belőlük.
A megbeszélt találkozó helyszínére pontosan érkezem. Mint egy óramű, nyitok be az antikvárium ajtaján, ahogyan az ötöt üt. A válaszlevele biztató volt – talán talált pár példányt ezekből a nyomtatott anyagokból.
- Mr Forrest… rég találkoztunk. – biccentek neki, amikor meglátom őt. Elszámolok magamban ötig, amíg a szemkontaktust tartom, és megpróbálkozom egy mosollyal is hozzá. Eddig úgy számoltam, hogy körülbelül ez az az idő, amíg nem válik túlságosan kényelmetlen egy beszélgetőpartnernek, ha bámulom. De ha meg nem nézek a szemükbe, akkor pedig az a baj. Bosszantóak néha ezek a társadalmi konvenciók, amikhez igazodnom kell. Sokat persze amúgy se láthat a szememből, hiszen a szokásosan csípős, londoni időjárásnak köszönhetően szemüvegem amúgy is bepárásodott.
- Mondja, kérem, talált valamit? – szegezem neki a kérdést, mialatt leveszem a szemüvegem, hogy megtisztíthassam azt egy, a talárzsebembe rejtett, erre a célra fenntartott kendővel.